Blog YazılarıE-Ticaret Lojistiği

E-ticarette Ani Talep Artışını Karşılamak için Sipariş Karşılama Hızınızı Arttırın

Pek çok perakendeci ve üretici için, e-ticarete geçişin hızlanması, kendini en açık şekilde sipariş karşılama ve teslimat operasyonlarında gösterir. Şirketler, artık yılın büyük bir bölümünde geçmişte ancak yoğun sezonda gerçekleşen seviyede faaliyet gösteriyor. Bu yüzden, bu durumla başa çıkamayan şirketler, müşterilerine göre çuvallayacak.

E-ticaret hacmindeki büyümenin 2020’nin bir noktasında şirketlerin kapasitesini aşması çok uzun sürmedi. İyi haber ise, hızlı bir şekilde uygulanabilen bazı çözümler, sipariş karşılama konusunda işletmenize anında rahatlama sağlayabilir.

Eğer işletmeniz sipariş karşılama ve teslimat performansını geliştirmek için hızlı kazanç yöntemleri arıyorsa aşağıdaki tanı adımlarını takip etmeyi düşünebilirsiniz:

  1. Mevcut durumunuzu hızla değerlendirin. Bir adım geri atın, sakinleşin ve sipariş karşılama sürecinizin tamamını eleştirel bir gözle değerlendirin. Hangi prosedürlerin ve yöntemlerin işe yaradığını ve hangilerinin geliştirilebileceğini belirleyin. İşlerin ve bireysel görevlerin nasıl daha kolay ve daha hızlı yapılabileceğini değerlendirmek için gölgeleme yöntemini, yani yaptığı işte çok iyi olan ve o kadar iyi olmayan çalışanlarınızı çalışırken izleyin, yöntemlerini karşılaştırın ve gözlem gücünüzü kullanarak işini iyi yapan çalışanların yöntemlerini yaygınlaştırın. Böyle bir değerlendirme, çoğu zaman Dijitalis gibi tarafsız ve objektif bir üçüncü taraf olacak danışmanlık şirketleri tarafından daha iyi yapılır.
  2. Hangi işlemin (veya adımların) sipariş karşılama sürecinde en çok zaman alan bir darboğaz olduğunu belirleyin. Gözlemlerinizin bir parçası olarak hızlı zaman çalışmaları yapın. Hangi alanların, aktivitelerin veya yöntemlerin en çok zaman veya işgücü tükettiğini belirleyin. Verimliliğiniz arttıracak fırsatları ararken Yedi Verimsiz İsraf maddesini aklınızda bulundurun – hatalı işçilk, fazla işçilik, fazla stok yapmak, beklemeler, gereksiz operasyonlar, gereksiz taşımalar, gereksiz hareketler.
  3. Zaman alan ve israf içeren görevlere farklı şekilde yaklaşmayı düşünün. Tüm fikirleri göz önünde bulundurun ve her birine gereken önemi verin. Herhangi bir yeni malzeme işleme ekipmanı (MHE) kullanmalı mısınız? Malzeme akışını mı yoksa operasyonların sırasını mı değiştirmelisiniz? Zaman çalışmalarınız ve gözlemleriniz sırasında belirlediğiniz darboğazları ve israf kaynaklarını ortadan kaldırmaya çalıştığınızı unutmayın. Bu değerlendirme sürecini hızlandırmak için notlarınızdan sık sık yardım alın.
  4. Fikirlerinizi kısa ve uzun vadeli fırsatlar olarak gruplandırın. Çoğu durumda, iki gruptan da bazı fikirleriniz olduğunuzu göreceksiniz. Daha uzun vadeli hedefleri uygulamadan önce muhtemelen güvenilir bir iş vakası oluşturmanız gerekecektir. Bu nedenle ilk incelemenizin sonucunda uzun vadeli çözümlere geçmeden önce hızlı etki yaratacak kolay kazançlara odaklanmak isteyeceksiniz.
  5. Fikirlerinizi uygulamaya koymaya başlayın. Hızlı kazanç olarak belirlediğiniz fırsatlar için bir test planı geliştirin. Yeni elleçleme ekipmanı, otomasyon veya başka malzemeler satın almanız gerekip gerekmediğini belirleyin. Tedarikçileri işe dâhil etmeden önce hızlı bir test yapmak genelde iyi bir fikirdir. Önereceğiniz değişikliklerin etkisini test etmek için simülasyon modellemesi ile senaryolarınızı deneyin.
  6. Birkaç gün boyunca test yapın – ne kadar uzun sürerse o kadar iyi. Bir çalışanla başlayın ve ardından daha fazla çalışanın değişikliğe dahil olmasını sağlayın. Yeni eğitilmiş çalışanlarınızı, diğer çalışanlara öğretmenlik yapmanın yanı sıra değişikliklerin savunucusu olmaya motive edin. Ancak sahada çalışanların kabullenmesi ile değişikliklerin kısa süreyle yaşaması yerine kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
  7. Öngörülen uzun vadeli çözümler için bir iş senaryosu oluşturun. Önemli öğelerle başlayın ve sipariş karşılamayı geliştirmek için ihtiyaç duyulan ekipman değişikliklerini, otomasyon fikirlerini, bunları uygulamak için gereken sermaye yatırımını ve olası değişikliklerin çalışan sayısı üzerindeki etkisini belirleyin. Son olarak, sipariş karşılamada ortaya çıkacak verim artışlarını ve bunlar için gerekli yatırımların nasıl dengeleneceğini simülasyon yaparak ölçün.

Uzman görüşü almak istiyorum!



    Kurumsal e-posta adresiniz :


    İlgili Makaleler

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu



      Kurumsal e-posta adresiniz :